valchevklima@abv.bg
Свържете се с нас
+359 887 497 841
От понеделник до петък

Съвети при избор на климатик

апр. 19, 2021 Полезно

Необходимост от климатик

Климатикът е един от най-използваните уреди за отопление и охлаждане. Той спомага за лесно и бързо осигуряване на по-приятни условия за живот в нашите домове,  тъй като може за максимално кратко време да регулираме температурата на въздуха в помещенията. Климатикът ни помага да водим по-добър, по-здравословен и лесен начин на живот, което спомага да се чувстваме по-отпочинали и работоспособни.

Какво трябва да знаем при избора на климатик?

Първо трябва да се определи желания тип климатик: сплит система (стенен), канален, колонен, касетъчен, мулти-сплит система, състояща се от едно външно и няколко вътрешни тела.

Всяка климатична система има своите предимства и недостатъци.

Най-често използваните климатични системи са за стенен тип монтаж (състоящ се от две части – вътрешно и външно тяло). Този тип климатици имат висока ефективност, много възможности за място на монтаж и компактен дизайн. Повечето климатици имат различни допълнителни функции (сензор за движение, йонизатор, допълнително филтриране и пречистване на въздуха  и още много други в зависимост от модела климатик). Ако искате да инсталирате няколко климатика в апартамент или офис, но не разполагате с достатъчно място за външните тела, най-добрия и практичен избор е мулти-сплит система (стенен тип), която съчетава всички параметри -цена, качество, изпълнение, монтаж и гъвкавост.

Ако търсите климатик за помещение с висок таван, може да разгледате възможността за инсталиране на канален или касетъчен климатик. Каналните климатици са предназначени за скрит монтаж в окачен таван или в стена. Те позволяват както хоризонтален, така и вертикален монтаж. Каналните климатици са предпочитани за климатизация на големи зали и помещения, както и на апартаменти и офиси, където скритият им монтаж е от значение. Касетъчните климатици са предназначени за по-големи помещения – офиси, банки, хотели, ресторанти, но могат да бъдат използвани и в жилища. Те са инверторни и конвенционални сплит системи с едно външно и едно вътрешно тяло.

След като изберете вида на Вашия климатик, следва да определите каква е точната квадратура на помещението, в което ще се монтира. Ако се избере по-малък или излишно по-голям от необходимото климатик, това може да доведе до неефективна работа на уреда и възникване на повреда.

След като се определи вида и мощността на климатика, може да се пристъпи към избора на функционални характеристики, външен вид, дизайн и производител. Основните функции на климатика са охлаждане и отопление. Всички климатици имат и функция изсушаване на въздуха. Тази функция е полезна за влажни помещения, магазини или в помещения с басейни и други. За подобряване на комфорта и качеството на въздуха, има различни допълнително вградени филтри, йонизатори и овлажнители. Нашите експерти са готови да ви помогнат при избора на климатик.

Препоръчително е огледът, покупката и монтажът на климатика да се извършат от една и съща фирма. Климатичната техника не е стандартна битова техника, която да включите в контакта и тя да започне да функционира. В повечето случаи е изградена от два,три и повече различни агрегата. Тя има и специфичен начин на монтаж и поддръжка. Най-важното за надеждната работа на климатика е професионализма на специалистите, осъществяващи  монтажа и периодичното му техническо обслужване.